03-06-2024 | 15:56
Sumele de bani primite de români ca dar de nuntă sau botez nu se impozitează, a transmis luni ANAF, ca reacție oficială la speculațiile privind impozitarea acestor venituri.
Banii primiți de români ca dar de nuntă sau botez nu se impozitează, aceștia făcând parte din categoria veniturilor care nu trebuie declarate și, ca atare, neimpozabili, a transmis luni ANAF, într-o precizare oficială.
”Având în vedere informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale cu privire la „impozitarea nunților”, facem următoarele precizări:
În conformitate cu prevederile art. 61 din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de venituri supuse impozitului pe venit sunt:
a) venituri din activități independente, definite conform art. 67;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite potrivit art.70;
c) venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76;
d) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
e) venituri din investiții, definite conform art. 91;
f) venituri din pensii, definite conform art. 99;
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
h) venituri din premii și din jocuri de noroc, definite conform art. 108;
i) venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111;
j) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117.
Citește și
În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV”, arată ANAF.
Documentul oficial al ANAF poate fi consultat la finalul acestui articol.
ANAF: ”Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile”
Mai departe, Fiscul precizează expres cadrul legal potrivit căruia veniturile obținute ca dar de nuntă sau botez sunt neimpozabile.
”Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile.
Conform prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62.
În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, este concluzia oficială și finală a ANAF.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Sursa: liviuman
Etichete: anaf, impozitare, nunta, botez, dar,
Dată publicare: 03-06-2024 15:39
Articol recomandat de sport.ro
Citește și…
Stiri actuale
Recomandări
EU YES LA VOT
Cum ar putea arăta orașele din România dacă am avea primarii potriviți. Exemplul celei mai ”murdare” localități din Belgia
Duminică, 9 iunie, România iese la vot. Vor fi aleși cei 33 de europarlamentari, care vor pleca la Bruxelles, dar și primarii, alături de consilierii locali și județeni.
Stiri actuale
Zboruri noi pe Aeroportul Otopeni. Companiile aeriene au introdus curse noi spre Spania, Grecia, dar și alte țări
Vara începe cu zboruri noi pe cel mai mare aeroport din țară, „Henri Coandă” din Otopeni. Luni a avut loc prima cursă Baku, Azerbaijan – București.
Alegeri locale 2024
Presupusă notă informativă a Securității în care apare numele lui Nicușor Dan. Care este reacția actualului primar general
În spațiul public a apărut astăzi “pe surse” – în plină campanie electorală – un document a cărui proveniență și autenticitate rămân să fie dovedite, din care rezultă că Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani.