Un roi de albine care a fost observat de un cetățean chiar în mijlocul orașului Slatina, pe trotuar, a neliniștit trecătorii. Jandarmii au intervenit pentru a asigura zona, iar un apicultor a îndepărtat pericolul. Specialistul explică ce avem de făcut în astfel de situații.
Prezența roiului de albine a fost semnalată sâmbătă, 25 mai 2024, pe o stradă din centrul municipiului Slatina. Albinele și-au urmat matca și s-au așezat chiar pe trotuar, neliniștindu-i pe oamenii din zonă.
Imediat după postarea unui scurt video, pe Facebook au apărut și părerile despre ce ar trebui făcut în astfel de situații. Unii comentatori l-au certat pe cel care a postat imaginile că nu sună la 112 (fără să știe dacă a făcut-o sau nu), alții, citind asta, s-au arătat revoltați de o asemenea idee, fiind convinși că, dacă vor fi alertate autoritățile, acestea vor omorî albinele.
Roiul a fost ridicat de apicultor FOTO: FB/Info Trafic Slatina/Ciprian Obogeanu
Prezența roiului de albine a fost anunțată la 112, iar autoritățile au acționat cu promptitudine. Mai mulți jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Olt au asigurat zona, avertizându-i pe cetățeni să stea departe, iar un apicultor a intervenit și a preluat albinele, așa cum se întâmplă în toate cazurile similare.
„Acum e perioada când albinele se înmulțesc”
Apicultorul Nicolae Mazilu, cel care a intervenit în acest caz, a explicat pentru „Adevărul” că în această perioadă vor fi frecvente astfel de situații, însă nu ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare.
Ce se întâmplă, de fapt, cu albinele este absolut fascinant. Sunt albine tinere care pleacă din „casa părintească” și-și caută un loc propice pentru a-și întemeia propria familie. În acest drum albinele parcurg două etape.
„Acum e perioada când albinele se înmulțesc. (…) A fost temperatură mare, albinele n-au putut să iasă din stup din cauza ploilor, vremea le-a ținut pe albine închise. Ele se înmulțesc și, fiind multe, este și căldură, iar ele au nevoie de spații aerisite, atunci pleacă un roi de albine, cum se numește în limbajul apiculturii, cu o matcă tânără. Pleacă și se așează unde nimerește. Acum a nimerit între blocuri. Fiind un pic vânt, roiul s-a lăsat într-un arbust și din arbust a coborât pentru că a coborât una din mătci”, a explicat apicultorul.
Roiul se așează provizoriu, în primele 24 ore, după care își caută loc propice pentru o nouă casă.
„Roiul nu este periculos. Sunt, ca și la noi, oamenii, la o nuntă. La ele acum e bucurie. Ele zboară așa cum dansează oamenii la o nuntă, asta e zborul lor. Într-adevăr, înțeapă dacă mergi în câmp, te duci la el și-l ataci, n-ai nici echipament, nu respecți niște reguli stricte. Atunci atacă. Dar pentru orice eventualitate, pentru că mai sunt și persoane alergice, chiar și numai la zgomot, e bine să evităm zona”, a mai precizat apicultorul Nicolae Mazilu.
În ce situații pot ataca
Roiul ar putea, în schimb, să devină un pericol dacă nu este în perioada de provizorat, ci și-a găsit locul pentru a întemeia noua familie de albine și cineva intervine și le amenință teritoriul.
„Ar fi fost agresive dacă acel roi stătea două-trei zile în pom și începea să-și formeze fagure. Atunci devenea agresiv”, a mai precizat apicultorul.
Ce trebuie să avem în vedere, în special dacă știm foarte puține lucruri despre viața albinelor și nu putem nicidecum aprecia în ce situație se află roiul, este să evităm zona în care s-au așezat albinele și să sunăm la 112, dacă albinele ar putea pune în pericol și alte persoane.
Dacă deja suntem în mijlocul lor, trebuie să nu ne agităm (deși primul impuls este să încercăm să scăpăm de vietăți dând din mâini) și să încercăm să ne îndepărtăm încet, cu calm, fără a le provoca.
Ar trebui, de asemenea, să știm că albinele pot fi stârnite de mirosuri puternice, dar și de zgomotul puternic, situații în care pot ataca (și sunt cunoscute cazurile în care animalele de povară, aflate în mișcare și mirosind puternic, au fost atacate pe câmp de roiuri în zbor).